Tájékoztatás

Létrehozva: 2021. 08. 06.

Tóparti fák

Tisztelt Lakosság!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. június 25. napján, az esti órákban a tóparton egy külsőleg egészséges, nagyméretű kőrisfa kidőlt, melyet követően a tóparton és annak környezetében, a rendszeres ellenőrzéseken felül, soron kívül intézkedtünk a - felkért független szakértő által erre kijelölt - fák állapotának műszeres vizsgálata iránt. A vizsgálati eredmények birtokában az életveszéllyel és súlyos kárral fenyegető helyzet elhárítása érdekében az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdésére hivatkozással a természetvédelmi hatóságtól megkértük az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező, Natura 2000 területen lévő, fokozottan balesetveszélyes állapotú, a szakvéleményben arra javasolt faegyedek kivágásának engedélyezését.

A szakhatósági engedélyezési eljárásban a mai napon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának és a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának szakemberei, az általuk felkért szakértő vezetésével helyszíni bejárást tartottak.

A helyszíni bejárást követően újabb szakértői vizsgálatoknak vetik alá a kivágásra javasolt faegyedeket.

Az Önkormányzat a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a szakértői vélemények, a természetvédelmi szakhatósági eljárás, valamint a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti eljárás lefolytatására kijelölt Egerbaktai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének döntése birtokában és azokra figyelemmel teszi meg a további szükséges intézkedéseket.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ez várhatóan több (6-7 db) fa kivágását fogja eredményezni a tóparton, a fák helyben történő szakszerű pótlása mellett.

Az eljárások eredményéről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket!

Kérdéseikkel forduljanak bizalommal félfogadási időben a Felsőtárkányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (3324 Felsőtárkány, Fő út 101.).

 

Tisztelettel,

dr. Márton Erik György jegyző